Seyahat edeceğiniz ülke sınırları içerisine, rahat bir şekilde ilgili kanunlara uygun olarak giriş yapabilmeniz ve seyahatiniz süresince ülke sınırları içerisinde bulunabilmek amacı ile ilgili ülke konsoloslukları tarafından pasaportunuz üzerine baskı yapılan giriş yetki belgesine vize adı verilir.
Tarafınıza temin edilen vize üzerindeki bilgiler, pasaport bilgileriniz ile uyuşması gerektiğini asla unutmayınız.
Aksi hallerde giriş yapmak istediğiniz ülke pasaport kontrolünde sıkıntılar yaşayabilir, ülkeye alınmayabilirsiniz.
İlgili bu belgenin temini, tarafınıza belirtilen bir takım gerekli evrakların yine ilgili konsolosluklara eksiksiz
temin edilmesi sureti ile yapılır. Belirli bir işlem süresi olan vize başvuruları sonrası alacağınız vize, gideceğiniz ülkeye kesin bir giriş imkanı da sağlamamakla beraber, giriş esnasında vizenizi kontrol eden pasaport polisi bu konuda tam yetkili kişi olduğundan kendisi ile yapılacak göz teması, verilecek sözlü bilgi yada konuşma esnasında bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.
Seyahat amaçlı tarafınıza verilecek olan vizeler, tamamen turistik amaçlı olarak düzenlenmekte olup, belirlenen süreler dışına taşma, ülkeyi geç terk etme yada vize amacı dışında aktivitelerde bulunmak, sizi ve yakınlarınızı uluslararası kanunlar nezdinde sıkıntıya düşüreceğinden bu konularda hassas olunmalıdır.
Vizeniz üzerinde belirtilenler sürekli aşağıdaki şekilde açıklanmaktadır.
Ülke sınırlarına giriş yapabileceğiniz ilk günü gösterir.
Ülke sınırlarına giriş - çıkış yapmanız gereken son günü gösterir.
Aynı vizeyi farklı seyahatlerde kaç defa kullanabileceğinizi gösterir.
Farklı seyahatlerde de olsa toplam kalınacak gün süresini gösterir.
Başvuru yapmadan önce, konsolosluğa yollanacak olan pasaportunuzun yırtık, eksik yada deforme olmamış olmasına dikkat edin. Bu tarz pasaportlar işleme alınmaz. Alınmış olsa dahi ülkeye girişte sorun teşkil edebilir. Başvuru yapmadan önce pasaportunu ve geçerlilik süresini kontrol etmeniz gereklidir. İlk veriliş tarihi 10 yıldan eski olan pasaportlar schengen vize başvurularına kabul edilmez. Ayrıca vizeye başvurulacak pasaportunuz, seyahat tarihinizin bitiş günü itibarı ile en az 06 ay geçerlilik süresine sahip olmalıdır. Bahsi geçen pasaportlar acilen başvuru öncesinde yenilenmeli yada süresi uzatılmalıdır (bu işlem pasaport sahibi tarafından emniyet müdürlükleri pasaport şubelerinden yapılmakta olup, şahsi gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir, vekaleten başkaları tarafından yapılamaz).
Yukarıda belirtilen tip kullanılamaz haldeki pasaportlarınızda geçerlilik süresini koruyan vizeleriniz var ise, bu vizeleri pasaport olumsuzlukları dolayısıyla kullanamayabilirsiniz (ilgili konsolosluklara danışmak gerekir). Şayet seyahat edeceğiniz tarihte bitecek olan ama başvuru yapmanız gereken tarihte halen geçerliliğini yitirmemiş vize(leri)niz var ise öncelikle geçerli vizenizi ilgili konsolosluktan iptal ettirmeniz, sonrasında yeniden ilgili konsolosluğa başvurmanız gereklidir. Vize iptali pasaportunuz ve iptal gerekçesini belirten bir dilekçe ile yapılır.
Başvuru yapılacak olan ilgili konsolosluk tarafından talep edilen evraklar, eksiksiz olarak temin edilmeli ve başvuru esnasında sunulmalıdır. Aksi takdirde işlem başlamayabilir yada reddedilebilir. Bu gibi hususlarda aracı olarak kullandığınız kurum yada kuruluşlar (acenteler ya da vize ofisleri) sorumlu tutulamaz.
Başvuru yapılacak olan ilgili konsolosluk tarafından talep edilen evrakların talep edilme sebep ve mantıkları aşağıdaki şekilde açıklanabilinir.
İlgili konsolosluğa yapacağınız başvuru için talebinizi belirten (turistik amaçlı, seyahat tarihleri ve kişisel bilgilerinizin belirtildiği) dilekçe.
Firma antetli kağıdına yazılan dilekçenizde bahsi geçen (ortağı ya da çalışanı olduğunuz) firmanın var oluşunu kanıtlayan belge.
Firma antetli kağıdına yazılan dilekçenizde kaşesi ve imzası bulunan kişinin gerçekte o firmanın imza yetkilisi olduğuna olmadığına dair kanıt.
Firma antetli kağıdına yazılan dilekçenizde adı geçen firmanın başvuru günü itibarı ile hala faal olup olmadığını gösteren belge.
Firma antetli kağıdına yazılan dilekçenizde adı geçen firmanın güncel olarak iş yapan, çalışan bir firma olduğunu kanıtlayan belge.
Çalıştığını beyan ettiğiniz firmada ne zamandan beri çalıştığınızı gösteren belge (vize başvuru için işe giriş gösterme yöntemine karşı kullanılan bir kanıt)
Çalıştığını beyan ettiğiniz firmada kazancınızı belgeleyen evrak (genelde son 3 aya ait olarak istenir ve gideceğinizi beyan ettiğiniz seyahat için yeterli kazancınız olup olmadığına karar verilen belge)
Seyahat edeceğiniz ülkede bulunacağınız süre ile ilgili olarak yapabileceğiniz minimum harcamaları göz önünde bulunduran konsolosluk, bu harcamaları yapabilecek kadar birikiminiz olup olmadığını bilmek ister (birikimi olmayan kişileri ilticacı olarak düşünebilirler). Hesabınızın muhakkak geçmiş 3 aya ait hareketleri görünmelidir (vize için hesap açılıp, para yatırıp, başvuru sonrası hesap iptal edilmesi durumlarına karşın). Hesap cüzdanı yazdırma bu konuda en zahmetsiz olan yöntemdir. İnternet çıktısı yada banka dökümlerinin gerçek olup olmadığı konusunda konsolosluk ilgili bankadan belgeyi imzalı ve kaşeli olarak talep eder, ayrıca imzalayan kişinin yetkili olup olmadığı konusunda da banka imza sirkülerini de ekte talep eder.
Seyahat edeceğiniz ülkede ilticacı olarak kalmayacağınızı düşündüren şahsınıza ait gayrimenkulleri kanıtlayan belgeler (olması gerekli değildir, olursa ve beyan edilirse artı olarak değerlendirilir, orijinaline ihtiyaç duyulmaz, fotokopisi yeterlidir.)
Evli çiftlerden eş ile beraber seyahat edilmesi durumunda talep edilir, orijinaline ihtiyaç duyulmaz, fotokopisi yeterlidir.
Emekli olanlardan emekli olduklarını kanıtlayan belge olarak talep edilir.
Öğrenci olanlardan öğrenci olduklarını kanıtlayan belge olarak talep edilir.
Anne, baba yada yalnız seyahat edecek olan 18 yaş altı kişiler için ebeveynlerinden talep edilir, ayrı olan çiftlerde vekalete sahip olan ebeveyn için gerekmez.
En az 30.000 EUR teminatlı seyahat sigortası vize başvurularında muhakkak talep edilen bir evraktır. Seyahatiniz esnasında başınıza gelebilecek hastalık ya da ölüm gibi durumlarda masraflarınızın karşılanması konusunda garanti olarak verilir. Seyahat sigortanızın kapsamı hakkında poliçeniz üzerine yada sigorta firmasına başvurunuz. Seyahat sigortaları yapıldığı tarihler arasında geçerlidir. Poliçe seyahat esnasında yanınızda bulunması gerekmez, kimse sizden talep etmez, olası bir hastalık yada diğer durumlarda poliçeniz ilgili sigorta firmasına haber vermek sureti ile devreye girer ve masraflarınız ya da teminatlarınız karşılanır.
Schengen ülkeleri vize başvuru işlemlerinde, tüm Schengen ülkele konsoloslukları, 25 Eylül 2014 tarihi itibarı ile Biyometrik Veri Alımı (Parmak izi ve Dijital Fotoğraf) sistemine geçiş yapacaklardır. Bu sisteme geçiş sonrası, Schengen vizesi başvurularında (başvuru sahibi daha önceden schengen vizesine sahip olmuş dahi olsa), başvuru sahibinin, kendisi için belirlenen randevu saatinde şahsen konsolosluk yada başvuru merkezinde hazır bulunması gerekecek ve Biyometrik Veri Sistemi için parmak izi verecektir.
5 yılda bir alınacak olan bu Biyometrik Veriler, başvuru sahibi adına vize başvuru sisteminde muhafaza edilecek olup, bu 5 yıllık süreç içerisinde, kişinin yapacağı diğer tüm başvurularda tekrar konsolosluk yada başvuru merkezine gelmelerine gerek kalmayacaktır.
Buna göre, parmak izi sisteminin devreye sokulması sürecinde ve sonrasında, konsoloslukların başvuru alım, işlem ve sonuçlandırma sürelerinde yavaşlamalar yada yoğunluklar yaşanabileceği muhtemeldir. Başvurularınız seyahat tarihinden minimum 1 ay öncesinde yapılması başvurunun geç sonuçlanma riskini ortadan kaldıracaktır.