Touristica

Halkidiki Turu İstanbul Hareketli

Yunanistan Turları

Otobüs ile Gidiş Dönüş
3 Gece 4 Gün

1. GÜN

Otobüs ile gerçekleştireceğimiz bu keyifli yaz seyahatine siz değerli misafirlerimiz ile ilk olarak Kadıköy Evlendirme Otoparkı Saat: 22:00, Beşiktaş Yıldız Cami önü ( Conrad Otelin ilerisi ) : 22:30 ve son olarak Ataköy olimpiyat evi önünde buluşarak seyahatimize başlayacağız. Yaklaşık 3 saat 30 dakikalık bir yolculuk sonrası İpsala sınır kapısına varmış olacağız. Pasaport ve Gümrük işlemlerimiz sonrası, (bu esnada dileyen misafirlerimiz Free Shoptan alışveriş gerçekleştirebilir) yolculuğumuza devam ediyoruz. Sabah saatlerinde yolda vereceğimiz mola sonrası Halkidiki’ye devam edeceğiz. Yaklaşık 5 saatlik bir yolculuk sonrası sabah 10-11 arası Halkidiki’de ki otelimize varmış olacağız. Varışımızı takiben odalarımıza yerleşeceğiz. Odalarımıza yerleşme sonrası serbest zaman. Dileyen misafirlerimiz Akşam yemeği için rehberlerimizin düzenleyeceği akşam yemeği aktivitesine katılabilirler. Taze deniz mahsülleri ile ünlü bir kasaba da alacağımız akşam yemeği sonrası Otelimize geri dönüyoruz ve geceleme otelimizde.  

2. GÜN

Sabah otelimizde alacağımız kahvaltı sonrası serbest zaman. Dileyen misafirlerimiz rehberlerimizin ekstra düzenleyeceği Sani Beach kumsalları gezisine katılabilir. Bembeyaz kumları ile meşhur Sani Beach’te akşama kadar geçireceğimiz vakit sonrası otelimize geri döneceğiz. Otelimize geri dönüş sonrası arzu eden misafirlerimiz ile birlikte Selanik taverna turumuzu gerçekleştireceğiz. Bu gezimizde Akşam sularında otelimizden Selanik’e hareket edeceğiz. Yaklaşık 1 saat 30 dakika sonra selanik’e varışımız ile birlikte panaromik Selanik turumuzu gerçekleştirip sonrası tarvernamıza geçiyoruz. Deniz ürünleri menüsü ve canlı Yunan müziği eşliğinde eğlenceli bir gece sizi bekliyor olacak. Yemek ve eğlence sonrası otelimize geri dönmek için yola çıkıyoruz. Geceleme Halkidiki otelimizde.  
Sani Beach kumsalları gezisi:

3. GÜN

Otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından serbest zaman. Tüm gün güneş ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Akşam arzu eden misafirlerimiz ile birlikte akşam yemeği organizasyonu gerçekleştirilecektir. Akşam yemeği sonrası otelimize geri dönüyoruz ve geceleme Halkidiki Otelimizde.  

4. GÜN

Otelimizde alacağımız kahvaltının ardından odalarımızı boşaltarak aracımıza geçiyoruz. Sonrasında Kavala şehrine hareket edeceğiz. Yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonrası Kavala’ya varmış olacağız. Öğle yemeği molası ve serbest zaman sonrası İstanbul yolculuğumuza devam ediyoruz. Yolda vereceğimiz kısa bir mola sonrası yaklaşık 2 saat sonra İpsala sınır kapısına varmış olacağız. Pasaport ve gümrük işlemleri öncesi Free Shoptan alışveriş gerçekleştirme imkanımız olacaktır. Pasaport ve gümrük işlemleri sonrası İstanbul’a devam ediyoruz.  Akşam 22:30 sularında ( normal yol ve hava koşullarında ) ilk durak noktamız olan Ataköy olimpiyat evine varmış olacağız.  

Fiyata dahil olan hizmetler

* Lüx Otobüsler ile İstanbul – Halkidiki – İstanbul arası ulaşım
* Araç içi ikramlar
* 3 gece 4 gün 4* Otelde oda kahvaltı konaklama
* Türkçe asistanlık hizmetleri
* Zorunlu seyahat güvence sigortası(Mesleki Sorumluluk Sigortasıdır)
* KDV

Fiyata dahil olmayan hizmetler

* Tüm kişisel harcamalar ve bahşişler
* Programda belirtilen Ekstra turlar
* Program harici istenecek özel istekli geziler
* Öğle ve akşam yemekleri
* Seyahat Sigortası
* Schengen Vize İstanbul Başvuru 125 Euro
*Schengen Vize Ankara - İzmir Başvuru 135 Euro
* Yurtdışı çıkış harcı
Aramayı Değiştir
26 Haziran 2020 - İki Kişilik Oda
Oda Kahvaltı
Toplam Fiyat
3.321 TL
29 Temmuz 2020 - İki Kişilik Oda
Oda Kahvaltı
Toplam Fiyat
3.587 TL
29 Ağustos 2020 - İki Kişilik Oda
Oda Kahvaltı
Toplam Fiyat
3.054 TL

Halkidiki Turu İstanbul Hareketli Lux Otobüsler ile
Halkidiki
3 Gece 4 Gün

Yunanistan - Vize Bilgileri

Turistik Vize - İşveren - Evrak Listesi

Seyahatinizin dönüşü itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar
Pasaportlarınızdaki vize ve giriş / çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri
2 adet biometrik fotoğraf ( Daha önce kullanılmış ve 3 aydan eski olmamalıdır )
Var ise almış olduğunuz uçak ve rezervasyonları ( Tarafımızdan hazırlanabilmektedir )
Seyahat Sağlık Sigortası ( En az gidiş / dönüş tarihinizden 1 gün önce ve 1 gün sonra olmalıdır )
Son 3 aylık ıslak imzalı ve kaşeli banka hesap ekstresi ( Ticari vize başvurularında şirket hesabı olmalıdır )
Ticari seyahatler için gideceğiniz ülkedeki firmadan kaşeli imzalı davetiye fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ( Anne ve baba bilgisi mutlaka olmalı )
Orjinal ikametgah belgesi
Aşağıdaki evraklar bunlara ek olarak çalışma durumunuza göre hazırlanmalıdır.

Şirket antetli kağıdına kaşeli ve imzalı dilekçe ( Size örneği gönderilecektir ) Şirket imza sirküleri fotokopisi
Şirket vergi levhası fotokopisi
Şirket faaliyet belgesi ıslak imzalı ( Son 3 aylık olmalı )
Şirket ticaret sicil gazetesi fotokopisi ( Kuruluş ve güncel olmalı )

Pasaport Uyarısı;
* Yurt dışı gezilerine katılabilmek için 10 yıldan eski olmayan, seyahatin bitişi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport ve (gerekli ülkelerde) ilgili ülke vizesi gerekmektedir. Tüketicinin vize başvuru işlemlerinde, Touristica, aracı ve yardımcı bir kurum olarak tüketiciye bu konuda ilgili kurumlar üzerinden hizmet almasına yardımcı olur. Bu hizmeti sağlayabilmesi için, tüketicinin başvuru için gereken tüm belge ve talepleri eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Vize alınamaması durumunda, Touristica, konsolosluk ve tüketici arasında aracı bir kurum ve tüketicinin vize hizmeti alma konusunda sadece yol gösterici olduğundan sorumlu tutulamaz. Buna bağlı olarak turun iptali ya da vizenin olumlu sonuçlanmaması durumunda, vize ve sigorta ücreti konsolosluk tarafından iade edilmez.
* T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise; pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir. Yeşil pasaportlu misafirlerimizin pasaport geçerlilik tarihi seyahatin bitişi itibariyle en az 6 aylık olmak zorundadır. Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat (lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.

Turistik Vize - Ücretli Çalışan - Evrak Listesi

Seyahatinizin dönüşü itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar
Pasaportlarınızdaki vize ve giriş / çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri
2 adet biometrik fotoğraf ( Daha önce kullanılmış ve 3 aydan eski olmamalıdır )
Var ise almış olduğunuz uçak ve rezervasyonları ( Tarafımızdan hazırlanabilmektedir )
Seyahat Sağlık Sigortası ( En az gidiş / dönüş tarihinizden 1 gün önce ve 1 gün sonra olmalıdır )
Son 3 aylık ıslak imzalı ve kaşeli banka hesap ekstresi ( Ticari vize başvurularında şirket hesabı olmalıdır )
Ticari seyahatler için gideceğiniz ülkedeki firmadan kaşeli imzalı davetiye fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ( Anne ve baba bilgisi mutlaka olmalı )
Orjinal ikametgah belgesi
Aşağıdaki evraklar bunlara ek olarak çalışma durumunuza göre hazırlanmalıdır.

Şirket antetli kağıdına kaşeli ve imzalı dilekçe ( Size örneği gönderilecektir )
Şirket imza sirküleri fotokopisi
Şirket vergi levhası fotokopisi
Şirket faaliyet belgesi ıslak imzalı veya e-imzalı ( ıslak imzalı belge son 3 aylık olmalı )
Şirket ticaret sicil gazetesi fotokopisi ( Kuruluş ve güncel olmalı )
Sigortalı işe giriş bildirgesi
Son 3 aylık maaş bordrosu kaşeli imzalı
Barkodlu hizmet dökümü ( e-devlet üzerinden alabilirsiniz )

Pasaport Uyarısı;
* Yurt dışı gezilerine katılabilmek için 10 yıldan eski olmayan, seyahatin bitişi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport ve (gerekli ülkelerde) ilgili ülke vizesi gerekmektedir. Tüketicinin vize başvuru işlemlerinde, Touristica, aracı ve yardımcı bir kurum olarak tüketiciye bu konuda ilgili kurumlar üzerinden hizmet almasına yardımcı olur. Bu hizmeti sağlayabilmesi için, tüketicinin başvuru için gereken tüm belge ve talepleri eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Vize alınamaması durumunda, Touristica, konsolosluk ve tüketici arasında aracı bir kurum ve tüketicinin vize hizmeti alma konusunda sadece yol gösterici olduğundan sorumlu tutulamaz. Buna bağlı olarak turun iptali ya da vizenin olumlu sonuçlanmaması durumunda, vize ve sigorta ücreti konsolosluk tarafından iade edilmez.
* T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise; pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir. Yeşil pasaportlu misafirlerimizin pasaport geçerlilik tarihi seyahatin bitişi itibariyle en az 6 aylık olmak zorundadır. Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat (lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.

Turistik Vize - Emekli - Evrak Listesi

Seyahatinizin dönüşü itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar
Pasaportlarınızdaki vize ve giriş / çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri
2 adet biometrik fotoğraf ( Daha önce kullanılmış ve 3 aydan eski olmamalıdır )
Var ise almış olduğunuz uçak ve rezervasyonları ( Tarafımızdan hazırlanabilmektedir )
Seyahat Sağlık Sigortası ( En az gidiş / dönüş tarihinizden 1 gün önce ve 1 gün sonra olmalıdır )
Son 3 aylık ıslak imzalı ve kaşeli banka hesap ekstresi ( Ticari vize başvurularında şirket hesabı olmalıdır )
Ticari seyahatler için gideceğiniz ülkedeki firmadan kaşeli imzalı davetiye fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ( Anne ve baba bilgisi mutlaka olmalı )
Orjinal ikametgah belgesi
Aşağıdaki evraklar bunlara ek olarak çalışma durumunuza göre hazırlanmalıdır.

SGK dan alınmış emeklilik belgesi ( Hangi tarihten itibaren emekli olduğunuzu gösterir )
Emekli maaşınızın yattığı banka hesabının son 6 aylık dökümü kaşeli ve imzalı

Pasaport Uyarısı;
* Yurt dışı gezilerine katılabilmek için 10 yıldan eski olmayan, seyahatin bitişi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport ve (gerekli ülkelerde) ilgili ülke vizesi gerekmektedir. Tüketicinin vize başvuru işlemlerinde, Touristica, aracı ve yardımcı bir kurum olarak tüketiciye bu konuda ilgili kurumlar üzerinden hizmet almasına yardımcı olur. Bu hizmeti sağlayabilmesi için, tüketicinin başvuru için gereken tüm belge ve talepleri eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Vize alınamaması durumunda, Touristica, konsolosluk ve tüketici arasında aracı bir kurum ve tüketicinin vize hizmeti alma konusunda sadece yol gösterici olduğundan sorumlu tutulamaz. Buna bağlı olarak turun iptali ya da vizenin olumlu sonuçlanmaması durumunda, vize ve sigorta ücreti konsolosluk tarafından iade edilmez.
* T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise; pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir. Yeşil pasaportlu misafirlerimizin pasaport geçerlilik tarihi seyahatin bitişi itibariyle en az 6 aylık olmak zorundadır. Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat (lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.

Turistik Vize - Ev Hanımı - Evrak Listesi

Seyahatinizin dönüşü itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar
Pasaportlarınızdaki vize ve giriş / çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri
2 adet biometrik fotoğraf ( Daha önce kullanılmış ve 3 aydan eski olmamalıdır )
Var ise almış olduğunuz uçak ve rezervasyonları ( Tarafımızdan hazırlanabilmektedir )
Seyahat Sağlık Sigortası ( En az gidiş / dönüş tarihinizden 1 gün önce ve 1 gün sonra olmalıdır )
Son 3 aylık ıslak imzalı ve kaşeli banka hesap ekstresi ( Ticari vize başvurularında şirket hesabı olmalıdır )
Ticari seyahatler için gideceğiniz ülkedeki firmadan kaşeli imzalı davetiye fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ( Anne ve baba bilgisi mutlaka olmalı )
Orjinal ikametgah belgesi
Aşağıdaki evraklar bunlara ek olarak çalışma durumunuza göre hazırlanmalıdır.

Masraflarını karşılayan kişinin ağzından yazılmış dilekçe ( Size örneği gönderilecektir )
Masraflarını karşılayan kişinin iş durumuna göre evrakları
Evli ise evlilik cüzdan fotokopisi

Pasaport Uyarısı;
* Yurt dışı gezilerine katılabilmek için 10 yıldan eski olmayan, seyahatin bitişi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport ve (gerekli ülkelerde) ilgili ülke vizesi gerekmektedir. Tüketicinin vize başvuru işlemlerinde, Touristica, aracı ve yardımcı bir kurum olarak tüketiciye bu konuda ilgili kurumlar üzerinden hizmet almasına yardımcı olur. Bu hizmeti sağlayabilmesi için, tüketicinin başvuru için gereken tüm belge ve talepleri eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Vize alınamaması durumunda, Touristica, konsolosluk ve tüketici arasında aracı bir kurum ve tüketicinin vize hizmeti alma konusunda sadece yol gösterici olduğundan sorumlu tutulamaz. Buna bağlı olarak turun iptali ya da vizenin olumlu sonuçlanmaması durumunda, vize ve sigorta ücreti konsolosluk tarafından iade edilmez.
* T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise; pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir. Yeşil pasaportlu misafirlerimizin pasaport geçerlilik tarihi seyahatin bitişi itibariyle en az 6 aylık olmak zorundadır. Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat (lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.

Turistik Vize - Öğrenci - Evrak Listesi

Seyahatinizin dönüşü itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar
Pasaportlarınızdaki vize ve giriş / çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopileri
2 adet biometrik fotoğraf ( Daha önce kullanılmış ve 3 aydan eski olmamalıdır )
Var ise almış olduğunuz uçak ve rezervasyonları ( Tarafımızdan hazırlanabilmektedir )
Seyahat Sağlık Sigortası ( En az gidiş / dönüş tarihinizden 1 gün önce ve 1 gün sonra olmalıdır )
Son 3 aylık ıslak imzalı ve kaşeli banka hesap ekstresi ( Ticari vize başvurularında şirket hesabı olmalıdır )
Ticari seyahatler için gideceğiniz ülkedeki firmadan kaşeli imzalı davetiye fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ( Anne ve baba bilgisi mutlaka olmalı )
Orjinal ikametgah belgesi
Aşağıdaki evraklar bunlara ek olarak çalışma durumunuza göre hazırlanmalıdır.

Öğrenci Belgesi
Ebeveynlerinin iş durumuna göre evrakları ( Masraflarını 1. veya 2. dereceden akrabalar karşılayabilir )
18 yaşını doldurmamış ise anne ve babadan muvafakatname

Pasaport Uyarısı;
* Yurt dışı gezilerine katılabilmek için 10 yıldan eski olmayan, seyahatin bitişi itibariyle en az 6 ay geçerli pasaport ve (gerekli ülkelerde) ilgili ülke vizesi gerekmektedir. Tüketicinin vize başvuru işlemlerinde, Touristica, aracı ve yardımcı bir kurum olarak tüketiciye bu konuda ilgili kurumlar üzerinden hizmet almasına yardımcı olur. Bu hizmeti sağlayabilmesi için, tüketicinin başvuru için gereken tüm belge ve talepleri eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Vize alınamaması durumunda, Touristica, konsolosluk ve tüketici arasında aracı bir kurum ve tüketicinin vize hizmeti alma konusunda sadece yol gösterici olduğundan sorumlu tutulamaz. Buna bağlı olarak turun iptali ya da vizenin olumlu sonuçlanmaması durumunda, vize ve sigorta ücreti konsolosluk tarafından iade edilmez.
* T.C. yeşil pasaportu ile seyahat edecek misafirlerimizin, eğer pasaportlarının alınış tarihi 10 yıldan eski ise; pasaportlarını yenilemeleri gereklidir. Aksi halde gidecekleri ülkeye kabul edilmeyebilirler ve/veya Türkiye'den havayolu firması tarafından uçuşları gerçekleştirilmeyebilir. Böyle bir durumda sorumluluk yolcuya aittir. Yeşil pasaportlu misafirlerimizin pasaport geçerlilik tarihi seyahatin bitişi itibariyle en az 6 aylık olmak zorundadır. Yırtık, yıpranmış, ıslanmış ve/veya benzeri tahribat (lar)a uğramış pasaportlar nedeniyle ziyaret edilecek ülke sınır kapısında gümrük polisi ile sorun yaşanmaması adına; anılan pasaportların yenilenmesi ve T.C. vatandaşlarına vize uygulayan bir ülke ise ilgili vizenin yeni pasaportta olması gerekmektedir. Aksi durumda sorumluluk yolcuya aittir.

Yunanistan - Ülke Bilgileri

Genel Bilgiler

Para Birimi
Euro (€)

Dil
Yunanca 

Uçuş Süresi
1 saat 40 dakika

Saat Farkı
Saat farkı bulunmuyor.

İklim
Yunanistan, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yıl boyunca güneşli, ılıman ve az yağışlı günler yaşanır. Ülkenin dağlık ve yüksek kesimlerinde, sert rüzgarlar eser ve kar yağışı görülür. Denize yakın kesimlerde daha ılıman bir hava hakimdir ve kışın meltem esintileriyle geçer. Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları kurak ve sıcak, kışlar güneyde ılık, kuzeyde ise soğuk geçmektedir. Kasım ve Mart ayları arası yağışlıdır. 

Giyim
Gidilen döneme göre mevsimlik giysiler tavsiye edilir. Bahar aylarında yağmurluk tavsiye edilir. 

Bankalar
Bankalar hafta içi Cuma hariç 08:00 - 14:00 veCuma günleri 13:30’a kadar çalışmaktadır. ATM makinaları bütün şehirlerde mevcuttur.  

Müzeler
08:30 - 15:00 arası açıktır ve bir çok müze Pazartesi günleri kapalıdır. Müze girişleri Kasım ortasında Mart’a kadar,  Pazar günleri serbesttir. 

KDV 
Alınan ürüne göre %15 ile %18 arasındadır. Yapılan alışverişler için fişlerin fotokopisini alıp havalimanında gümrük görevlisine beyan ederek ödeme almak mümkündür.

Bahşiş 
Restoranlarda ve kafelerde ücretin %10’u kadar bahşiş hesaba dahildir. Kalan yerlerde bahşiş size bağlıdır. Örneğin otellerde genellikler taksi çağıran görevliye taksi çağırması için bahşiş verilir.